Soorten Eiwitten: Wat Is Het Verschil?

Bijna iedereen weet wat eiwitten zijn en waar je ze kan vinden. De meeste fanatieke sporters kunnen ook wel de verschillende soorten eiwitten aanwijzen die er verkrijgbaar zijn maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat heb jij er aan?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn chemische verbindingen van verschillende soorten aminozuren en zijn erg belangrijk. De eiwitten leveren aminozuren (en calorieën) aan het lichaam. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken maar de zogenaamde essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Deze moeten uit ons voedsel komen.

Gemiddeld heeft een volwassen persoon ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo nodig. Bij een krachtsporter of bodybuilder ligt die behoefte een stuk horen, namelijk op 2,2 tot 2,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Hoewel het belangrijk is om zo veel mogelijk eiwitten uit normale voeding te halen (kip, ei, kwark, tonijn) is het voor een krachtsporter of bodybuilder lastig om zijn/haar gehele behoefte uit normale voeding te halen. Niet alleen omdat het veel tijd kost om dit voedsel te bereiden maar ook omdat dit voedsel ook andere voedingsstoffen bevat waar geen of minder behoefte aan is. Om tijd en moeite te besparen is het een goede optie om de normale voedingsstoffen aan te vullen met supplementen, zoals bijvoorbeeld een eiwitshake. Maar met welke?

Verschillende soorten eiwitten

Maar wat is nu precies het verschil tussen caseine, whey isolaat, hydrolisaat of concentraat?

Whey eiwitten

Als het gaat om voedingssupplementen zijn dit de meest bekende eiwitten.  Whey eiwit is afkomstig uit koeienmelk en is een bijproduct van de kaasbereiding. Een belangrijk voordeel van Whey eiwitten is dat het aminozurenprofiel een hoge biologische waarde bevat. Whey wordt ten opzichte van andere eiwitten snel in het lichaam opgenomen. Dit komt omdat de lactose en vetten er uitgefilterd zijn. Dit maakt de Whey eiwitten geschikt om in de ochtend of na de training in te nemen.

Er zijn 3 soorten whey eiwitten:

Whey Isolaat

Doormiddel van een extra filterproces is Whey isolaat de meest pure vorm van  wei eiwit. Het bevat minder vetten en (melk)suikers en bestaat voor ongeveer 90% uit eiwit. Deze pure vorm van eiwitten is over het algemeen iets duurder.

Whey Concentraat

Het eiwit dat de minste bewerkingen heeft ondergaan is Whey Concentraat. Het bevat ongeveer 30-90% eiwit. Door de mindere bewerkingen bevat Whey Concentraat meer vet.

Whey Hydrolisaat

De meest bewerkte en hierdoor ook meest duurste variant is Whey Hydrolisaat. Door de extra bewerkingen kan deze eiwit nog sneller opgenomen worden. 

Deze whey eiwit bevat ook het minste vet en lactose.

Caseïne eiwitten

Net als de Whey eiwitten komen Caseïne eiwitten ook uit melk. Door de lange aminozuurketens heeft deze eiwit langer de tijd nodig om door het lichaam verteerd te worden. Deze langdurige opname zorg ervoor dat dit eiwit uitermate geschikt is om voor het slapen te namen. Twee verschillende soorten caseïne eiwitten zijn Micellar Caseine en Caseinaat.  Het belangrijke verschil tussen deze twee is dat kalium, natrium en calcium worden toegevoegd aan Caseinaat. Hierdoor is het makkelijker te mengen en wordt het iets sneller opgenomen.