Puistjes: Het Belang Van Kwalitatieve En Hoogwaardige Eiwitten.

Hoi! Ik ben Anne. Een vrolijke meid met een passie voor fitness, sport en eten.  In dit artikel vertel ik jullie iets over de relatie tussen puistjes en voeding (en dan met name de invloed van eiwitpoeders). Ik deel met jullie mijn ervaringen in de hoop dat jullie er ook wat aan hebben!

Daar zit er weer een. Rood. Rond. Zo midden op je voorhoofd. En dat terwijl die van vorige week op je schouder nog maar net weg is. Ik heb het over puistjes. Je weet wel, die vervelende rode dingen waardoor je jezelf niet altijd zelfverzekerd voelt. Ze blijven komen en gaan, en dat terwijl je nog zo je best doet. Je zit er niet aan, knijpt ze niet uit en wast elke avond netjes je gezicht. Toch blijf je ze maar spotten. Hoe dan?

Heb je er wel eens over nagedacht dat het hebben van puistjes ook samen kan hangen met hetgeen wat je eet? Als fanatieke sporter, bodybuilder of fitnesser eet je vast meer eiwitten dan de gemiddelde mens. Maar wist je dat eiwitten het moeilijkste zijn om te verteren? Hoe goed een eiwit verteerd wordt, dat hangt af van de kwaliteit van het eiwit, maar ook met wat het gegeten wordt, bijvoorbeeld: in combinatie met koolhydraten of vetten?  Daarnaast hangt het ook van de soort eiwit af: is het eiwit afkomstig van dierlijke producten of van planten? Eiwitten van dierlijke afkomst zijn voor het lichaam beter te verteren en eiwitten afkomstig uit planten. Van dierlijke eiwitten wordt ongeveer 90 – 99 procent verteerd. Bij eiwitten afkomstig uit planten is dit ongeveer 70 -90 procent [1].

De meeste mensen halen hun eiwitten voornamelijk uit vlees, eieren en zuivel. Zuivel. Je hebt vast wel eens gehoord dat het drinken van melk de veroorzaker is van puistjes. Ook ik kende deze uitspraak en deed wat onderzoek. Zoals verwacht: er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de rol van zuivel en acne/puistjes [2], [3], [4]. Echter is het bewijs van deze onderzoeken niet eenduidig: de een vindt dat zuivel wel acne veroorzaakt, de ander weet het niet zeker. Er kunnen dus geen harde uitspraken worden gedaan over de rol van zuivel. Of je wel of geen last krijgt van je huid als je veel zuivel consumeert is waarschijnlijk persoonsgebonden. De een krijgt na het drinken van een glas melk of het eten van een bak kwark gelijk plekjes op zijn of haar gezicht, terwijl de ander een liter melk per dag drinkt en nergens last van krijgt. Ik haal zuivel aan omdat de meest populaire eiwitshakes gemaakt zijn uit wei-eiwit. En wei-eiwit is weer afkomstig van melk. Hoogstwaarschijnlijk bevat jouw eiwitshake ook een bepaalde hoeveelheid zuivel waardoor jij last zou kunnen krijgen van plekjes op je gezicht.

Waar ik ook achter kwam, is dat acne/puistjes ook in verband kan worden gebracht met producten die een hoge Glycemische Index (GI) hebben. [5] Dit zijn producten die een snelle piek in het insulinelevel uitlokken. Deze notie was voor mij geheel onbekend, dus ook hier ben ik wat meer onderzoek gaan doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat producten die een hoge GI hebben, daadwerkelijk kunnen leiden tot puistjes en acne. Maar ook hier is men niet helemaal zeker van en is verder onderzoek naar nodig.

Laten we dan een stapje terug doen: de kwaliteit van eiwitten. Hoogwaardige eiwitten zijn simpelweg beter voor het lichaam. Deze kunnen gemakkelijker worden verteerd en zal minder belastend zijn dan eiwitten die van mindere kwaliteit komt. Eiwitten van goede kwaliteit komen overeen met eiwitten in het lichaam. Dit houdt in dat de aminozuren die erin voorkomen gelijk zijn aan de aminozuren in het lichaam. En dan met name de kwaliteit van eiwitsupplementen. Het is niets nieuws als ik zeg dat sommige eiwitsupplementen op de markt niet allemaal van goede kwaliteit zijn. Vaak is het aminozuurprofiel incompleet. Een compleet aminozuurprofiel is van belang. Waarschijnlijk weet je inmiddels al dat eiwitten bestaan uit aminozuren. In totaal zijn er 20 aminozuren waarvan er 8 essentieel zijn. Dit houdt in dat het lichaam deze uit voeding moet halen omdat het deze niet zelf kan synthetiseren.  Het lichaam heeft aminozuren nodig voor tall van metabolische processen in het lichaam. Voor de verschillende processens zijn verschillede combinaties van aminozuren nodig. Wanneer er een aminozuur niet voldoende aanwezig is, kunnen sommige combinaties niet worden gemaakt. Dit kan de uitvoering van bepaalde processen hinderen. Het is daarom van belang dat een eiwitsupplement een compleet aminozuurprofiel bevat.

Daarnaast worden aan sommige eiwitshakes vulstoffen en goedkope aminozuren toegevoegd. Dit heeft alles te maken met de markt van sportsupplementen. Met name het gebruik van eiwitshakes is in de laatste jaren immens populair geworden onder sporters. De verschillende soorten eiwitshakes schieten als paddestoelen uit de grond. Om toch nog te kunnen verdienen moeten de prijzen het liefst zo laag mogelijk zijn. Hierdoor blijft het product aantrekkelijk voor de sporter en kan een producent alsnog geld verdienen. Om een lage prijs van een eiwitpoeder te bereiken, wordt de droge stof opgevuld met goedkope stoffen. Niet echt eerlijk. En het komt zeker niet ten goede voor de kwaliteit van de eiwitten.

Als iemand die in het verleden te maken heeft gehad met een onrustige huid, puistjes en rode plekken heb ik al heel wat verschillende soorten eiwitpoeders geprobeerd. Echter mochten de meeste niet baten. Last van plekjes bleef ik houden. Daarnaast kreeg ik van de meeste ook last van opgezette darmen en had ik last van gas. Niet echt comfortabel. Deze twee dingen hebben er dan ook toe geleid dat ik een tijdje ben gestopt met het nemen van eiwitpoeders. Maar, na een tijd begon het toch weer te jeuken. Ik trainde hard en had niet vaak in zin alwéér kip. Ook kan ik niet goed tegen zuivel, dus een andere bron van eiwitten viel ook weg. Dus ging ik toch maar op zoek naar een eiwitpoeder.

Wei-hydrolisaat is een vorm dat snel opneembaar is. Dit komt omdat de polypeptidenketen in het eiwit al kleiner zijn gemaakt, dan hoeft dat niet meer te gebeuren door het lichaam. Wei-concentraat is tevens ook geschikt voor mensen die wat gevoeliger reageren op eiwitpoeders. Het kenmerkende van wei-concentraat is dat deze eiwitten een filtratieprocess hebben doorstaan. Tijdens dit process is het grootste gedeelte van de lactose eruit gefilterd.

Ja, het klopt dat de “All you need” wat duurder is dan andere eiwitpoeders op de markt. Maar wat heb je liever: de hele tijd plekken op je lichaam, of niet? Voor mij is “All you need” de eiwitpoeder waar ik al 3 jaar lang op zoek naar ben. Het is van hoge kwaliteit en de smaak (vanilla in mijn geval) is niet zo chemisch. Andere eiwitpoeders die ik heb geprobeerd (en geloof me, het zijn er veel) smaakten altijd te chemisch, te zoet of allebei! Kortom, deze eiwitpoeder is het helemaal voor mij!

– Anne