Omega 3, en wat je vast nog niet wist
Omega 3 –vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit betekent dat ze twee of meer dubbele bindingen hebben. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenluur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is plantaardig, terwijl DHA en EPA bekend staan als visvetzuren. Het plantaardige ALA kan in het lichaam worden omgezet in de dierlijke vetzuren DHA en EPA. Omdat het lichaam zelf geen omega 3 aanmaakt moet het via voeding of supplementen worden verkregen. Producten die rijk zijn aan omega 3 zijn: sojabonen, tofu, vette vis, walnoten, levertraan en koolzaad- en lijnzaadolie.
Omega 3-vetzuren hebben invloed op ontstekingsmediatoren die de ontstekingsreactie van het lichaam bepalen. Ze reduceren deze mediatoren en zorgen voor een versnelde synthese van anti-ontstekingsfactoren. Dit zorgt niet alleen voor het tegengaan van het ontstekingsproces, maar hangt ook samen met het verminderen van allergische reacties en de kans op cardiovasculaire ziektes.
De ontstekingsremmende werking van omega 3 is ook belangrijk bij sport. Het lichaam vat inspannende oefeningen op als een soort aanval op het lichaam, wat ook tot ontstekingsprocessen leidt. Als dit proces is beëindigd begint de vernieuwing van spierweefsel. Omega 3 help bij dit vernieuwingsproces en zorgt ervoor dat weefsel en organen sneller herstellen.
Omdat omega 3-vetzuren de bloedstroom verbeteren, wordt de aanvoer van zuurstof naar weefsel en cellen vergroot. Meer zuurstof betekent meer energie en daardoor betere prestaties en resultaten. Bovendien draagt het bij aan een gezonde huid.